Vote for Trump language spam uit Google Analytics verwijderen

02 december 2016 - Door Koen Kornegoor in Google Analytics

Een vreemde piek in je bezoekersaantallen? Dan is de kans groot dat je website getroffen is door de nieuwste vorm van spam in Google Analytics, de language spam. Check dit eenvoudig in Google Analytics onder Doelgroep > Geo > Taal. Als je daar de volgende wat ongewone taal ziet staan is het ook bij jou raak.

Secret.ɢoogle.com You are invited! Enter only with this ticket URL. Copy it. Vote for Trump!

Hoe verwijder ik language spam uit Google Analytics

Om te beginnen, als Google Analytics bepaalde data eenmaal binnengehaald heeft dan blijft deze data bestaan. Het is niet mogelijk om de gegevens met terugwerkende kracht uit Google Analytics te verwijderen (Hoe vervelend dit ook is). Er zijn twee actiepunten die uitgevoerd moeten worden om language spam zoals ‘Secret.ɢoogle.com You are invited! Enter only with this ticket URL. Copy it. Vote for Trump!‘ uit te sluiten:

Analytics language spam uitsluiten door middel van een filter
Historische data language spam inzien door middel van aangepast segment
Het uitsluiten van language spam door middel van een filter is een permanente oplossing, alleen geldt alleen vanaf het moment de de filter ingesteld is. Deze filter is ervoor om in de toekomst geen language spam meer in Google Analytics te krijgen. Het aangepaste segment zorgt ervoor dat de rapporten met vervuilde historische data opgeschoond kunnen worden. Het segment moet elke keer opnieuw geselecteerd worden.

1. Analytics language spam uitsluiten door middel van een filter

Het opzetten van een view-filter is een relatief simpele manier voor het uitsluiten van spam. Echter, de gegevens in Google Analytics veranderen constant. Het is daarom van belang dat het gebruik van filters op een verantwoorde manier wordt gedaan. Vooral als je weinig ervaring hebt met het instellen van view-filters. Het filter welke wij voorstellen/gebruiken filtert al het verkeer uit waarbij de dimensie taal 12 of meer karakters bevat. De meest voorkomende taalinstellingen van een browser zijn 5-6 karakters en af en toe is er een taal van rond de 8-9 karakters lang. Deze filter moet alleen het spam verkeer uitsluiten.

De reguliere expressie die wij gebruiken is:

(.{12,})
Het toevoegen van het filter ‘Uitsluiten language spam’ gaat als volgt:

Ga bovenin naar ‘Beheer’
Selecteer in de meest rechtse kolom (Weergave) ‘Filters’
Klik op de rode knop met ‘+filter toevoegen’
Kies voor ‘een nieuwe filter maken’
Geef het filter een herkenbare naam, bijvoorbeeld ‘Uitsluiten language spam’
Kies voor filtertype ‘aangepast’
Kies voor uitsluiten
Selecteer uit het dropdown menu als filterveld ‘taalinstellingen’
Geef ook hier de volgende waarde in: (.{12,})
Klik op de blauwe knop onderaan de pagina ‘Opslaan’

Bron: investonline


Warning: Use of undefined constant EBB_NAME - assumed 'EBB_NAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/forge/koenkornegoor.nl/wp-content/themes/fuze/comments.php on line 61